Rågbullar med tranbär

 
 
 
 

Detta recept har jag delat med mig av förr. Men det tåls att upprepas då det är SÅ HIMLA GOTT! Idag hade jag i tranbär i bullarna och det blev nog de bästa hittills faktiskt!

Du behöver:

35 gram smör
3 dl mjölk
1/2 dl sirap1 tsk salt
ca 1 msk brödkryddor
50 gram jäst
1 dl torkade tranbär eller russin
8 dl rågsikt

Smält smör i en kastrull och häll i mjölk. Tillsätt sirap, salt och brödkryddor. Låt detta bli 37 grader. Smula jäst i en bunke och häll över degvätskan, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt tranbär, jag tog lite mindre än 1 dl och tyckte det blev perfekt. Rör ner rågsikten, lite i taget. Jag brukar ta upp degen på mjölat bakbord och knåda för hand i slutskedet. Snart får du en slät deg som ska jäsa i minst 30 minuter.

På bakbordet delar du degen till 16 små bullar. Knåda inte degen, utan låt bullarna ha lite olika former. Det blir bara charmigt! Doppa bullarna i rågsikt och lägg på en plåt med bakplåtspapper, och låt de jäsa ytterligare 30 minuter under en bakduk. Sen ska de gräddas i 10 minuter, på 225 grader i mitten av ugnen.

 

 

Ida Jerrevik - idasida.se (@idasidan)