Desserten
Då var det dax att summera gårdagens trerätters. Jag är nöjd med resultatet, det enda som inte var helt tipp topp var tyvärr huvudrätten. Jag skulle ha gjort det annorlunda om jag fick göra om :) Men i helhet fick vi en 9 av 10 möjliga poäng, då kan man väl vara rätt nöjd? Jag börjar bakifrån, med att dela med mej av efterrätten som faktiskt fick nån 10 poängare, "Fyllig chokladcheesecake med citronmarinerade jordgubbar". Ett tips till sista april middagen kanske? :)
200 gram mörk choklad (jag tog 100g 70% och 100g "dark milk")
2 dl grädde
300 gram philadelphiaost
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
4-5 msk flytandehonung
3 ägg
15 digestivekex samt 75 gram smör
Vispa ägg fluffigt. Blanda philadelphiaost, vaniljsocker, honung och florsocker i en separat bunk tills smeten är slät. Vispa försiktigt ner smeten i äggen, tills det blir en jämn smet. Smält chokladen över vattenbad. Värm samtidigt grädden så att den nästan kokar.
Blanda ner grädden i den smälta chokladen. Vänd i chokladen i äggsmeten och rör försiktigt tills den blir jämn och fin. Smaka på smeten och se om du vill ha den sötare. Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram en rund springform med löstagbara kanter. Täck eventuellt botten med ett runt smörpapper (att rekommendera!). Krossa digestivekexen och blanda med rumstempererat smör. Täck botten och kanterna i formen med digestivekexdegen. Fyll sedan med chokladcheesecakesmet. Grädda i 50 minuter och låt sedan svalna i kylskåp i några timmar. Den blir allra godast, tycker jag, om den får stå över natten :)
Till cheesecaken serverade jag citronmarinerade jordgubbar, blir en jättegod balans till den söta tycker jag. Du tar bara ett gäng jordgubbar och pressar i citronsaft, river ner citronskal och sockrar med råsocker efter egen smak! Låt det stå i nån timme så att jordgubbarna suger åt sej av marinaden. Detta är även supergott att servera till annat som mousse och en enkel kladdkaka.
200 gram mörk choklad (jag tog 100g 70% och 100g "dark milk")
2 dl grädde
300 gram philadelphiaost
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
4-5 msk flytandehonung
3 ägg
15 digestivekex samt 75 gram smör
Vispa ägg fluffigt. Blanda philadelphiaost, vaniljsocker, honung och florsocker i en separat bunk tills smeten är slät. Vispa försiktigt ner smeten i äggen, tills det blir en jämn smet. Smält chokladen över vattenbad. Värm samtidigt grädden så att den nästan kokar.
Blanda ner grädden i den smälta chokladen. Vänd i chokladen i äggsmeten och rör försiktigt tills den blir jämn och fin. Smaka på smeten och se om du vill ha den sötare. Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram en rund springform med löstagbara kanter. Täck eventuellt botten med ett runt smörpapper (att rekommendera!). Krossa digestivekexen och blanda med rumstempererat smör. Täck botten och kanterna i formen med digestivekexdegen. Fyll sedan med chokladcheesecakesmet. Grädda i 50 minuter och låt sedan svalna i kylskåp i några timmar. Den blir allra godast, tycker jag, om den får stå över natten :)
Till cheesecaken serverade jag citronmarinerade jordgubbar, blir en jättegod balans till den söta tycker jag. Du tar bara ett gäng jordgubbar och pressar i citronsaft, river ner citronskal och sockrar med råsocker efter egen smak! Låt det stå i nån timme så att jordgubbarna suger åt sej av marinaden. Detta är även supergott att servera till annat som mousse och en enkel kladdkaka.