idasida

Påskpynt av trolldeg
 
Här kommer en liten repris på hur jag gjorde mina trolldegs-ägg förra året! Trolldeg är superhärligt att jobba med tycker jag. Gör så här:
 
Blanda 4 dl vetemjöl, 2 dl salt, 2 dl vatten, 2 msk rapsolja och knåda tills du fått en smidig deg. Detta grundreceptet använder jag alltid när jag ska pyssla med trolldeg. Tycker att det funkar fint, och oljan hjälper till att hålla degen len och smidig.
 
Forma några ägg i valfri storlek. Lägg på en plåt och grädda i ugnen i ca 2-4 h (beroende på storlek på äggen, eller vad du nu vill tillverka) i 100 grader. Sen brukar jag stänga av ugnen men låta degen ligga kvar i ytterligare några timmar och ibland till och med över natten.
 


När de är helt torra och svala så kan man sätta igån med målandet! Här har jag blandat ihop lite olika färger och använt skvätt-tekniken på äggen för att få till prickarna. Till de ägg som ser lite krackelerade ut i "skalen" har jag använt en vit väggfärg som jag spätt ut med mycket vatten för att få till. Var egentligen inte meningen, men blev så himla fint.
 
Hoppas ni fick lite tips och framförallt inspiration till att skapa något eget av trolldeg! :)
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress