idasida

Att ha besökt Katthult och Bullerbyn
 
 
I onsdags tog vi oss hit - till Katthult. Gården där alla filmer om Emil spelats in. Eftersom det är en privatägd gård så fick vi inte gå in riktigt överallt, framförallt inte i själva huset. Å andra sidan gjorde det inget. Tydligen var huset redan vid inspelningen för modernt invändigt, så scenerna från insida hus är inspelat i en studio. Men hela gården, grindarna, snickerboa, Alfreds hus och allt annat var precis som i filmerna. Så himla häftigt att få vara på plats!
 
 
 
Och det var så vackert. Samuel tyckte att det var underbart och kunde mer än gärna tänka sig att flytta dit med detsamma! Jag höll förstås med.
 
 
 
Coolt att vara inne i självaste snickerboa. Vår egen lilla Emil i Lönneberga satt på stubben och förklarade hur man skulle tälja som bäst. Roade en och en annan turist gjorde han också.
 
 
 
I Alfreds hus hade nu detta skrivbord fått en plats. Det är ju precis vid det skrivbordet som mor Alma sitter vid när hon antecknar Emils alla hyss.
 
 
 
Det var även så mysigt med alla djuren som var på plats och fick allt att kännas precis som på film. Griseknoa, hästen Lukas, halta Lotta och alla de andra hönorna fanns på plats.
 
När vi kände oss nöjda med Katthult så fick barnen varsin glass och jag hittade världens finaste mjölkkanna som jag köpte med mig hem. Jo, det fanns en hel del fina pryttlar och souvenirer att köpa där! Sen åkte vi vidare..
 
 
 
Och hamnade i självaste Bullerbyn! Rättare sagt, en liten by som heter Sevedstorp. Här växte Astrids egen pappa upp, i Mellangården. Det var alltså här hon fann inspirationen till att skriva om Barnen i Bullerbyn. När det blev aktuellt med en nyinspelning av filmerna kunde man inte hitta en bättre plats än Sevedstorp, alltså det riktiga Bullerbyn.
 
 
Känner ni igen er? Jag har faktiskt inte sett så mycket på Bullerbyn (såg mest bara på Lotta när jag var liten) men ser fram emot att kika på filmerna nu och se hur mycket jag känner igen mig från vårt besök där.
 
 
 
Det här trädet fanns där på en av gårdarna. Så häftigt! Kan inte låta bli att fundera över om det är detta träd som Astrid inspirerats av när hon kom på idén med Pippis sockerdricksträd?!
 
Två supermysiga utflyktsmål som man bara inte får missa om man ändå tar sig till Vimmerby! Jag hade så väldigt gärna också velat åka till Astrids barndomshem, som ligger väldigt nära Astrid Lindgrens värld, men det fanns inte ritkigt plats för det denna gång. Tror heller inte att det är det roligaste för en tre- och sjuåring, utan mest för en själv. Men det tar vi nästa gång, för jag kommer absolut vilja besöka Vimmerby igen. Det var verkligen något magiskt där.
 
 
Angelica Wåhlin

Åh, så fantastiskt ju! Hade gärna besökt både Katthult och Bullerbyn :)

Svar: Ja, du måste göra det någon gång! Magi! :)
idasida

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress