idasida

Supergod sirapslimpa
 
 
Denna supersmarriga sirapslimpa bakade jag i måndags. En väldigt enkel limpa, och försvinnande god!
 
 
 
Denna deg räckte till en rund och en avlång limpa. Ganska stora. Går säkert att göra tre lite mindre också. Detta behövs:
 
75 g smör
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
2 dl ljus sirap
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
5 dl rågsikt

Gör så här: Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingerljummet, ca 37 grader.

Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt. Tillsätt mjölet lite i taget, men börja med vetemjölet och sen rågsikten. Jag hade i lite extra mjöl då jag upplevde att degen var lite för kladdig.

Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, ungefär en timme. Baka ut degen till två runda eller avlånga limpor. Du kan lägga dem i jäskorgar, eller i avlånga bakformar eller bara placera dem som de är på en plåt med bakplåtspapper.

Jäs limporna till dubbel storlek under en duk. Sätt ugnen på 200 grader under tiden. Just innan gräddning så kan du strö över lite mjöl och snitta upp några skåror i limporna, och grädda dem sedan i mitten av ugnen i 35-45 minuter. Låt svalna under bakduk.

 

 
Smör, ost och gurka på dessa..mmmm! Lycka till! ;)