idasida

Klong-vas av lufttorkande lera

 
Här får ni se fler bilder på min hemmagjorda "Klong"-vas som jag gjorde härom dagen. Jag har använt mig av en lera från Colorona som heter modelling clay, som är en lufttorkande lera som torkar inom 48 h.

Jag kavlade enkelt ut den smidiga leran på ett plastunderlägg, och skar sedan ut en cirkel som skulle passa min cylinderformade vas. (Vad man måste tänka på är att all lera krymper när den torkar, så jag skar ut cirkeln ungerfär 1 cm större än själva vasen). Sen skar jag ut mönster i plattan, små trianglar blev det. Här kan man ju göra lite som man vill.

Eftersom jag kavlade ganska tunnt så torkade min platta på en dag bara. 

Coloronas produkter är helt nya för mig, och färgen verkar vara bra. Men jag måste jobba lite mer med den innan jag "känner mig hemma" tror jag. Fick inte riktigt till den färgblandning jag ville. Men jag försökte blanda till en kopprig färg i alla fall, och blandade sedan i en färg som heter "pearl" som ska få färgen att se metallisk ut. Blev helt okej tillslut.

Tricket med denna klongkopia är att ha en blomhållare i botten av vasen, eftersom leran är lätt som en plätt och inte stabil för fem öre. Det är mest alltså för syns skull. Som så mycket annat! ;)

Jag gillar verkligen att jobba med denna lera! Den är smidig och lättformad, och så roligt att den torkar så snabbt så att man kan måla på kreationerna redan samma dag eller dagen efter. Hett tips!