idasida

Älggryta på det enklaste sättet
 
 
Här har ni i stort sett allt som behövs för att göra en helt magisk älggryta. Det enda som behövs är alltså lök, morötter och älgkött. En buljongtärning, vatten och tid är också ingredienser som är bra att ha. Något lagerblad, salt och peppar också förstås!
 
Just idag använde jag mig av en otroligt fin bit ytterlår från årets älg, men när man gör ett långkok så kan man använda nästan vilken bit av älgen man vill. (Just denna bit var vansinnigt bra, och köttet bara smälte i munnen).
 
Börja med att skära upp köttet i lagom stora grytbitar och bryn i olja. Salta och peppra. Skär sedan löken och morötterna i stora munsbitar och släng ner i grytan. Låt allt brynas en stund och släng sedan i 1 liter kallt vatten tillsammans med en buljongtärning och 2-3 lagerblad. Nu ska detta stå och puttra under lock i minst 1,5-2 timmar. Strax innan servering så reder jag av den lite med maizena, för att den ska bli något tjockare.
 
Sen är det bara att njuta! Serveras med fördel tillsammans med kokt potatis.
Enkelt och gott. Ibland ska man inte tjorva till det så mycket!
 
 
 
 
 
 
Undanröjt
 
 
Nu har jag och Myra arbetat hårt en stund; kånkat möbler och röjt undan. När mannen kommer hem så ska sängen flyttas ut till tv-rummet utanför sovrummet, och jag ska skruva ner alla krokar, gardinstänger och tavlor från väggarna därinne. 
 
Sen är vi redo att köra igång med renoveringen! YES! 
 
Är dock rädd att mannen får göra nästan allt själv. För hjälp vad trött jag är efter en timmes röjande. Så fort jag tar i lite så är det som att jag sprungit en mil. Och vet ni vad? Nu börjar ryggen kännas.. Den där ilande smärtan från svanken och ned i ena benet har kommit för att stanna verkar det som. Fast, jag deppar inte för det. Att få foglossningssmärtor i vecka 34 (istället för i vecka 14 som när jag väntade Myra) är helt okej kan jag tycka. Helst då jag räknade med att den skulle komma lika snabbt denna gång som den gjorde sist.
 
Men som sagt. Sovrumsrenoveringen kan alldeles, alldeles snart dra igång.
Och det känns himla bra!
 
 
 
 
 
Efterlängtad ledig onsdag
 
 
Så skönt att det blev onsdag och en ledig dag för detta gravida vrak. Jag har varit helt slut nu i två dagar, och igår hade jag ont nästan överallt när jag kom hem från jobbet. Nu efter en natts sömn så känns det mycket bättre, och jag njuter i fulla drag av att ha en dag här hemma i lugnet. Helst med en bukett röda rosor på bordet, som jag fick av mannen igår. Bästa mannen alltså.
 
Vi har inte planerat in något alls idag. Förutom att handla lite och koka ihop en älggryta. Och nu har vi startat dagen med en mysfrukost och slagit igång Nils Karlsson Pyssling. Så denna dag har verkligen startat på bästa sätt!