Magiskt god morotskaka


 
Bakade som sagt denna underbara morotskaka härom dagen. Den kommer från Leilas "a piece of Cake" - en bok fylld med recept som inte går att misslyckas med. På riktigt. Allt jag bakat därifrån blir fantastiskt gott! Här kommer receptet på morotskakan:

 
Kakan
 
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja (jag använde rapsolja, gick fint det också!)
4 1/2 dl rårivna morötter

Frostingen

60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost
 

Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. 
Tillsätt olja och rårivna morötter.
Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt morotskakan svalna.

Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt.
Bred/spritsa frostingen över den kalla morotskakan.
 
 
Jag strödde på lite kokosflingor på toppen då jag tycker att det passar så bra till morotskaka.
 
 
 
Recept | | Kommentera |

Första dagen på egen hand

 
 
Så har två underbara veckor redan passerat, och idag är jag helt själv hemma med barnen. Ärligt talat så har jag varit skitnervös inför detta, att klara av att vara själv med en snart fyraåring och en nyfödd. Nu är ju Ed inte den jobbigaste bebisen, han äter och sover. Vi har hört honom skrika två gånger under dessa veckor. Nöjd bebis helt enkelt, och det är vi väldigt glada för! Det är just det här att måsta dela på sig. Både jag och Myra är ju så vana att bara ha varandra att rå om när vi är hemma, och nu är det ännu en liten person att anpassa sig efter. Det kommer nog ta ett tag att komma in i denna nya vardagslunk.
 
Den stora utmaningen för tillfället är storasysterns humör. Oj oj. Såklart en helt naturlig reaktion på denna stora omställning, men hon går från att vara överspeedad till jättearg på två sekunder. Superglad, ledsen, arg, speedad, peppad, mysig, stolt, tjurig och väääldigt känslig. Som sagt, helt naturligt, och så får det vara. Vi gör det bästa av situationen, men det ska bli så skönt när det börjar vända.. Haha!
 
Det känns dock riktigt härligt att december är på intågande. Så mycket mys, så mycket som Myra kommer att uppskatta. Så får lillebror bara hänga med.
 
Och just idag, som jag varit så nervös inför, blev ändå en liten mjukstart. Jag har nämligen just skickat iväg min stora fina älskling med hennes farmor. De skulle gå på stan idag för att shoppa lite och äta lunch. Så nu ska jag och Ed passa på att mysa på tu man hand (och kanske slumra till i några minuter) innan de kommer hem igen, och jag kan njuta lite extra då jag vet att Myra och farmor får ha lite kvalitetstid tillsammans!
 
 
 
 
 
 
Småbarnsliv | | Kommentera |

Julgodis!

 


Här är resultatet av gårdagens bakande! (Jag gjorde även en supersmarrig morotskaka men den kommer i ett separat inlägg). Snickers, rocky road och en magisk knäck med mandel och flingsalt. Här kommer recepten:


 
Knäck med mandel och flingsalt
 
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
50 gram smör
 
Koka ihop alla ingredienser ovan i en tjockbottnad kastrull. Smeten ska bli 120-125 grader och jag tycker att det är toppen att använda en termometer. Annars kan ni köra på det klassiska kulprovet! När smeten uppnått rätt temp så blandar ni i en rejäl näve hackad sötmandel. Häll upp knäcken i knäckformar och strö på lite flingsalt på varje kola.

Saltet förhjöjer verkligen smaken på käcken och det blir vansinnigt gott tycker jag!
 
 


Rocky road, m-m-m! Receptet på dessa hittar ni här.


 
Snickers
 
Mannens enda önskning på kakbordet, och självklart fixar frun! ;) Detta behöver du:

50 g smör
250 g jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
10 dl kellogs k-special
200 g choklad
En näve salta jordnötter

Bryn smöret, dra från värmen och låt svalna. Smält jordnötssmöret i en kastrull på låg värme, tillsätt sirap, socker och vaniljsocker och rör till en jämn smet. Häll i det brynta smöret och rör ner flingorna. Häll smeten på ett bakplåtspapper. Smält chokladen, blanda i jordnötter och bred över kakan. Ställ in i kylen och låt stelna minst 1 timme. Skär i fyrkanter. Nam nam nam! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept | | 2 kommentarer |
Upp