Havrekex

 

Detta recept kommer hemifrån mig och hör verkligen julen till. Det bästa sättet att avnjuta dessa på är med smör och juledamer som pålägg, men såklart funkar det ju med vilken ost som helst!


Detta recept ger dig ca. 36 kex

3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk hjortronsalt
½ tsk salt
0,75 dl strösocker

Detta ska blandas i en bunke eller i matberedaren. Smält 100 gram smör och blanda i 1 dl mjölk. Rör sakta ner vätskan i mjölblandningen tills du har en jämn deg, den ska vara lite kladdig. Lägg upp på mjölat bakbord, dela degen i tre delar. Kavla ut en del i taget, tunt ska det bli - tänk på att degen jäser en aning i ugnen. Använd både en vanlig kavel och en kruskavel. (Har du ingen kruskavel är det viktigt att du naggar kexen ordentligt). Sen gör du ungefär som med pepparkakor, du stansar ut kexen. Jag använde mig av en tekopp för att få den perfekta storleken. Lägg kexen på en bakplåt med bakplåtspapper, grädda i 7-8 minuter i 225 grader.

Låt kexen svalna innan du äter dem, annars smakar det bara hjortronsalt. Och som sagt så är det bästa pålägget, enligt mig, smör och juledamer (röda bollen-osten) Lycka till :)

Ps. Perfekt att ge bort som adventspresent, slå bara in med cellofan och skicka med receptet så att den du ger kexen till enkelt kan göra fler :)

1 Anna:

skriven

Åh min farmor gör havrekex och det är så gott. Dock har hon ett krångligare recept än vad du har, hennes ska stå över natten och ha sig. Får se om jag får tid över framöver och testa ditt recept!!

Förresten kan jag komma och fira jul hos dig, du har det så mysigt!!

Kommentera här: