Desserten



Då var det dax att summera gårdagens trerätters. Jag är nöjd med resultatet, det enda som inte var helt tipp topp var tyvärr huvudrätten. Jag skulle ha gjort det annorlunda om jag fick göra om :) Men i helhet fick vi en 9 av 10 möjliga poäng, då kan man väl vara rätt nöjd? Jag börjar bakifrån, med att dela med mej av efterrätten som faktiskt fick nån 10 poängare, "Fyllig chokladcheesecake med citronmarinerade jordgubbar". Ett tips till sista april middagen kanske? :)

200 gram mörk choklad (jag tog 100g 70% och 100g "dark milk")
2 dl grädde
300 gram philadelphiaost
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
4-5 msk flytandehonung
3 ägg
15 digestivekex samt 75 gram smör

Vispa ägg fluffigt. Blanda philadelphiaost, vaniljsocker, honung och florsocker i en separat bunk tills smeten är slät. Vispa försiktigt ner smeten i äggen, tills det blir en jämn smet. Smält chokladen över vattenbad. Värm samtidigt grädden så att den nästan kokar.
Blanda ner grädden i den smälta chokladen. Vänd i chokladen i äggsmeten och rör försiktigt tills den blir jämn och fin. Smaka på smeten och se om du vill ha den sötare. Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram en rund springform med löstagbara kanter. Täck eventuellt botten med ett runt smörpapper (att rekommendera!). Krossa digestivekexen och blanda med rumstempererat smör. Täck botten och kanterna i formen med digestivekexdegen. Fyll sedan med chokladcheesecakesmet. Grädda i 50 minuter och låt sedan svalna i kylskåp i några timmar. Den blir allra godast, tycker jag, om den får stå över natten :)

Till cheesecaken serverade jag citronmarinerade jordgubbar, blir en jättegod balans till den söta tycker jag. Du tar bara ett gäng jordgubbar och pressar i citronsaft, river ner citronskal och sockrar med råsocker efter egen smak! Låt det stå i nån timme så att jordgubbarna suger åt sej av marinaden. Detta är även supergott att servera till annat som mousse och en enkel kladdkaka.
| | Kommentera |

Annorlunda dukning


Pysslade ihop en frän bordsdekoration. Det är bara vanliga torkade björkgrenar/kvistar som jag hittade på backen. Jag satte dom i en liten glastillbringare (som förövrigt är jättefint att ha som vaser) och dekorerade kvistarna med pärlor på ståltråd. Det fiffiga är att lappen som hänger på grenen är..


.. MENYN! Kul idé va? :) Det absolut roligaste med att bjuda på middagar är ju dukningen tycker jag.


I övrigt har jag använt mej av virkade gardiner som dukar. Ganska enkelt porslin, både matchat och udda i en perfekt kombo.
Inredning | | Kommentera |

Tvättäkta husmor!



Idag ska jag inte lämna köket många minuter! Ikväll är det trerätters som gäller, här hos oss. Vi brukar tillsammans med Samuels familj vandra runt på trerättersmiddagar hos varandra, tänk "halv åtta hos mej", och idag är det Jerreviks tur. Jag ska inte avslöja menyn än, ni kommer däremot få se bilder på hela kalaset imorgon :)

Inredning | | Kommentera |
Upp